استاندار مرکزی: نیروگاه شازند فیلتر شده یا با نیروگاه پیشرفتهای جایگزین شود
توسط محمد اسدی
بعد از ظهر ۳:۲۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۸

استاندار مرکزی با بیان اینکه تعیین سهم دقیق منابع آلاینده از آلودگی هوای اراک برای برنامهریزی و نظارت، امری ضروری است، گفت: اگر راهی برای فیلتر نیروگاه شازند نباشد بهتر آن است که تعطیل یا با نیروگاه پیشرفته جایگزین شود.
«فرزاد مخلصالائمه» روز چهارشنبه در نشست مشترک کارگروه کاهش آلودگی هوا و گرد و غبار استان مرکزی در ادارهکل حفاظت محیط زیست این استان در اراک، افزود: منبع آلودگی هوا در زمستان و تابستان متفاوت است؛ در فصل تابستان بیشتر تحت تأثیر ریزگردها و در زمستان بیشتر آلودگی منابع فسیلی است و متاسفانه در ایامی که نیروگاه شازند وارد مازوتسوزی میشود، این مسئله تشدید میشود.
وی بیان کرد: اقدامات متعددی امسال برای قطع یا کاهش مازوتسوزی صورت گرفت که از جمله پس از سفر رییس جمهور، مطالبه مردم و مسئولین استان و شهرستان به صورت جدی پیگیری شد، متعاقباً در یک جسله اختصاصی با رئیس جمهور در نهاد ریاست جمهوری، یک جسله در هیأت دولت مسئله تبیین شد، ۲ جلسه با ریاست سازمان حفاظت محیط زیست، چند ملاقات با وزیر نفت و وزیر نیرو انجام شد و برخی مسئولان سیاسی استان نیز پیگیریهای ارزشمندی انجام دادند اما در نهایت به علت استمرار ناترازی در برق، گاز و سوخت این امر محقق نشد و دستمان در مهار آلایندگی خالی ماند.
مخلصالائمه گفت: وضعیت و روند تامین و مصرف گاز کشور این روزها برای همگان واضح است و امکان تزریق گاز به هیچکدام از نیروگاههای کشور در این دوره وجود نداشت و از کنترل استان نیز خارج بود.
وی یادآور شد: از سال ۱۳۹۱ به طور متوسط هر ساله حدود ۱۰ میلیارد مترمکعب مصرف گاز در کشور افزایش یافته است و از حدود ۱۵۱ میلیارد مترمکعب در سال ۹۱ به تدریج افزایش یافت و در سال ۱۳۹۹ به ۲۳۲ میلیارد مترمکعب، در سال ۱۴۰۰ به ۲۳۸ میلیارد مترمکعب افزایش یافت و امسال به احتمال زیاد به ۲۵۰ میلیارد مترمکعب میرسد.
استاندار مرکزی افزود: در سالهای اخیر، مصرف گاز در بخش خانگی و صنعتی افرایش قابل توجه داشته است.
مخلصالائمه اظهار داشت: در ۲ سال گذشته، حجم تعطیلات کشور در مدارس، دانشگاه و مراکز ورزشی به علت ویروس کرونا زیاد بود و بخش عمده صرفهجویی مصرف گاز مربوط به فعالیت این مراکز است که در بیش از ۲ سال قبل، عموما تعطیل بودند و لذا مقایسه چند روز یا چند ساعت تعطیلی امسال با فرض عدم تعطیلی در سالهای قبل برای تخریب دولت، مغالطه است.
وی بیان کرد: مجموعه اقدامات ناظر به بهینهسازی برای آن است تا گاز به مناطق شمال کشور برسد بهویژه مناطقی که تحت تاثیر یک رویداد پیشبینی نشده به واسطه قطع گاز وارداتی از سوی ترکمنستان قرار گرفتند.
وی عنوان کرد: در خصوص نیروگاه شازند، اگر راهی برای فیلتر آن نباشد بهتر آن است که تعطیل یا با نیروگاه پیشرفته جایگزین شود.
استاندار مرکزی اضافه کرد: دولت سیزدهم در خصوص انرژیهای تجدیدپذیر برنامه ویژهای دارد و استان مرکزی بخش قابل توجهی از اجرای این برنامه را متعهد شده است.
مخلصالائمه یادآور شد: دولت در گام نخست، چهار هزار مگاوات برق خورشیدی و در میانمدت ۱۰ هزار مگاوات هدفگذاری کرد که استان مرکزی از برنامه چهار هزار مگاواتی، ۷۰۰ مگاوات را متعهد است و هماکنون بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور در این استان مراحل پایانی ساخت را میگذارند و بزرگترین کارخانه تولید تجهیزات نیروگاههای خورشیدی نیز در استان مرکزی است که ظرفیتی مهم به شمار میرود.
وی عنوان کرد: استان مرکزی اولین استانی است که ستاد توسعه انرژیهای تجدیدپذیر را تشکیل داده و امید است بیش از تعهد مورد نظر در این بخش کار شود.
وی گفت: این ادعا که نیروگاهها پنج درصد از سهم آلایندگی را دارند، حداقل در خصوص اراک و شازند، ادعای بیپایهای است.
استاندار مرکزی افزود: تنها سند قابل اتکا در خصوص تالاب میقان اراک، سند جامع مدیریت تالاب میقان است که در سال ۹۴ و ۹۵ تهیه شده و برای ۱۷ دستگاه اصلی و ۱۱ دستگاه فرعی تکالیفی را تعیین کرده است و یک کارگروه محلی دارد، اما هوز این سند به طور کامل اجرا نشده و باید مورد توجه و پیگیری قرار گیرد.
مخلصالائمه گفت: شرکت املاح معدنی در تالاب میقان فعالیت اقتصادی و بهرهبرداری دارد و باید از تغییر زیستبوم آنجا خودداری کند و از جمله باطلههایی که سالهاست در محل کارخانه دپو شده را به هر شکل به نقاط گودبرداری شده برگرداند تا تالاب مسطح شود و بخشی از نگرانیها در این راستا کم شود و سایر موارد مندرج در برنامه نیز پیگیری شود.