استاندار مطرح كرد: ادغام هدفمند مراكز آموزشعالي زمينهساز اثرگذاري بيشتر دانشگاهها است
فائزه عقیلی
1398/05/10 10:10193
آقازاده استاندار مرکزی اظهار کرد: ممکن است در استان مرکزی سرانه دانشآموزی در نرم کشوری باشد اما حدود ۲ هزار واحد آموزشی وجود دارد که این واحدها اکثرا واحدهای فرسوده هستند و تنها یکچهارم واحدها جدید هستند.
وی بیان کرد: شهرهای اراک و ساوه که حدود ۶۰ درصد جمعیت استان را در بر دارند با مشکلات عدیدهای در این خصوص مواجه هستند.
استاندار مرکزی تصریح کرد: در آموزش و پرورش ۳۵۰۰ نفر کمبود نیرو وجود دارد که رفع این کمبود نیازمند تلاش کمیسیون آموزش در خصوص صدور مجوز بکارگیری نیروهای جدید به ویژه نیروهای بومی است چرا که نیروهای غیربومی پس از گذشت مدتی به شهر خود باز خواهند گشت.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به برگزاری جلسه مشترک تا یک ماه آینده با مسؤلان استانی پیرامون مسائلی که مطرح شد، لزوم اجرای طرح آمایش سرزمینی و ادغام برخی واحدها را مورد تأکید قرار داد و گفت: اجرای این طرحها هرچند در سطح اجتماعی زمینهساز بروز پیامد اجتماعی است اما در برخی مواقع اجتنابناپذیر است.
وی با اشاره به نزدیک بودن سه واحد دانشگاه آزاد در محدوده شهرستانهای دلیجان و محلات ابراز کرد: وجود سه مرکز دانشگاه آزاد در این منطقه لزومی ندارد، چراکه از لحاظ بعد مسافتی فاصله کوتاه بوده و نیازی به تعدد مراکز دانشگاهی از یک واحد مشخص نیست. در این دانشگاهها سرمایه عظیمی نهفته است که درست نیست بلا استفاده باشد، باید از تمام منابع استفاده بهینه شود.
زاهدی در خصوص هیأت امنای دانشگاهها هم اظهار کرد: کارگروهی خارج از مجلس برای رسیدگی در نظر گرفته شده است که این کارگروه در قالب سه محور تغییر و تحول اساسی در آییننامه اعضای هیئت علمی، آییننامه مدیریت اجرایی دانشگاهها و هیئت امنا فعالیت دارد، این سه شاخصه باید از اساس تغییر پیدا کند تا شاهد تحول جدی بر اساس تمدنسازی که مدنظر رهبری است برسیم.
زاهدی با اشاره به ظرفیتهای خوب دانشگاههای پیام نور، گفت: دانشگاههای آزاد و پیام نور گاه ساختمان دارند دانشجو ندارند، بهتر است واحدهای علمی کاربردی ایجاد کنید، تاکنون رویکرد وزارت علوم متاسفانه منفی بود، در استان ظرفیتهای خوبی برای برگزاری دورههای دانشگاهی گل و گیاه، معدن، سنگ، ماهیهای زینتی وجود دارد که در قالب دانشگاههای حرفهای، علمی کاربردی و مهارتی است، قرار شد ظرفیت دائر شدن این رشتهها ایجاد شود.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در حوزه ارتباط دانشگاهها با صنعت باید حمایت شود. همچنین دانشگاه پیام نور در حوزه نیروهای قراردادی مشکل جدی دارد، تا حدی مشکل اعضای هیئت علمی که به صورت پیمانی مشروط بودند حل شده است. به نظر میرسد حدود ۳۰۰ نفر باقی ماندند که مشکل آنان حل نشده است.
وی گفت: رشتههای دانشگاهی موجود باید انعطافپذیری مطلوبی داشته باشند، یک واحد دانشگاه آزاد در سطح کشور سراغ دارم که در سال گذشته در برخی از رشتهها تنها با یک عضو هیأت علمی توانسته است تا ۱۲۰ رساله کارشناسی ارشد و دکتری داشته باشد. این نشان میدهد که دانشگاه آزاد باید در ارائه رشتههای دانشگاهی برای کشور کمکحال سایر دانشگاهها باشد، اما نباید بدون حساب و کتاب نسبت به ارائه و یا راهاندازی واحدهای درسی جدید اقدام کند.
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم نیز با اشاره به اینکه در استان مرکزی ۳۶ مرکز دانشگاهی وابسته به وزارت علوم فعالیت دارند گفت: دانشگاههای استان صاحب ۲۱ ژورنال تخصصی علمی هستند که ۴۳ شماره آن منتشر شده است، همزمان استان مرکزی میزبان ۳۵ همایش علمی، تخصصی و سخنرانیهای علمی بوده است. پژوهشگران دانشگاهها و مراکز علمی دانشگاههای استان ۲۶ هزار و ۶۶۵ مقاله علمی چاپ کردند که یکهزار و ۲۳۹ مقاله بینالمللی است، حدود ۱۶ هزار و ۸۳۹ مقاله در همایشهای علمی و داخلی منتشر شده است. در سال تحصیلی ۹۷-۹۸ حدود ۵۰ هزار دانشجو با ۲۲۰۰ عضو هیئت علمی مشغول به تحصیل هستند.
نظرپور تأکید کرد: باید اقداماتی صورت گیرد تا دانشگاه صنعتی اراک به جایگاه اصلی و واقعی خود برسد و این ظرفیت در استان وجود دارد که با کمک وزارت علوم، نمایندگان، کمیسیون آموزش و تحقیقات مجموعه دانشگاه صنعت این شهرستان که سابقه خوبی هم دارد بتواند به جایگاه واقعی خود برسد.
وی با اشاره بازدید های انجام شده در استان، اظهار کرد: مسائل و مشکلات دستهبندی شده و سعی داریم تا جایی که امکان پذیر است کسریها را برطرف کنیم، دانشگاهیان دقت داشته باشند که با توجه به شرایط فعلی ممکن است تخصیص اعتبارات ۱۰۰ درصدی نباشد بایستی تلاش و مدیریت کرد آنچه تخصیص داده میشود بهینه مصرف شود.
این مقام مسئول ادامه داد: ممکن است در برخی مواقع نتوانیم منابع درآمدی داشته باشیم یا تنوعبخشی درآمدی داشته باشیم ولی میتوانیم در بخشی از سرمایه خود صرفهجویی کرده و سرمایه خود را حفظ کنیم، با حفاظت از سرمایه میتوانیم امورات را بگذرانیم.